Tudtad, hogy a kávébab eredetileg zöld, és a pörkölés miatt lesz barnás-feketés a színe?

Itt az ideje, hogy megismerkedj a pörköléssel!

A pörkölés során a zöld kávébab nyers ízéből illat és aroma képződik a meleg hatására. A pörkölési folyamatban a kávébabokat forró, száraz levegőnek teszik ki. A kávébab a melegre reagál, teljesen megváltozik a kinézete és az íze.

A pörkölés adja a kávé ízét!

A kávé a pörkölés során karamellizálódik, felszabadul benne a koffein és a fehérjék felbomlásával ízek és illatanyagok jönnek létre.

Ahány kávékultúra, annyiféle pörkölés

Bécsi pörkölés, más néven Full City: egyenletes, melegbarnára pörkölt kávészemek enyhe olajos kiválással a szemek felszínén. Lágy pörkölés, a kávébab ízátalakulásának első fázisa.

Francia pörkölés: olajos felületű, közepesen barna pörkölés. Enyhén savas lesz a kávébab íze, érezhető a pörkölés aromája minden szemen

Olasz  pörkölés: A végeredmény olajosan csilligó, mélybarna kávészemek. Az igazi eszpresszó íze az olasz pörköléstól lesz az, ami.

Spanyol pörkölés: Égett, elhamvasodott kávészemek. Az ebből készült kávé híg és nagyon keserű